کهگیلویه و بویراحمد

اندیشه های امام خمینی (ره) باید به درستی مطرح شود/کتاب های عرفانی امام مغفول مانده است

عضو هیئت علمی دانشگاه یاسوج گفت: اگر اندیشه ها و دیدگاه های ایشان به درستی طرح نشود می تواند مورد سواستفاده قرار گیرد و خطرناک باشد بنابراین باید یک اندیشه خوب شناخته و فهمیده شود.

به گزارش پایگاه خبری قطب خبر: برنامه گفتگو محور با حضور چهار نفر از اساتید دانشگاهی با موضوع جهان فکری حضرت امام خمینی (ره) در کتابخانه مرکزی یاسوج برگزار شد.

در این برنامه دکتر حمدالله اکوانی، رئیس بنیاد نخبگان کهگیلویه و بویراحمد، دکتر محسن جبارنژاد مدیر کل کتاب خانه های کهگیلویه و بویراحمد، دکتر قباد محمد شیخی عضو هئیت علمی دانشگاه یاسوج، دکتر محمد کاظم کاوه پیش قدم رئیس دانشگاه آزاد اسلامی کهگیلویه و بویراحمد به ایراد سخنرانی پرداختند.

در ابتدای این جلسه مدیر کل کتابخانه های کهگیلویه و بویراحمد با بیان اینکه خود امام خمینی یک موضوعی است که نیاز به صحبت و گفتگو پیرامون او و اندیشه های ایشان وجود دارد ،کسانی که نسبت به تجربه های مدیریت ایشان بررسی داشته اند اظهارات مختلفی داشتند، گفت: ضرورت برگزاری چنین برنامه هایی به دلیل محور بودن نهادکتاب خانه های عمومی در عرصه جامعه ضروری است.
در ادامه برنامه مدیر کل بنیاد نخبگان استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: اندیشه سیاسی اسلام در بعد فقه سیاسی دارای تقسیم بندی های مرسومی است و از آن به عنوان فقه سیاسی آرمان گرا نام برده می شود که از خصلت های شیعه  و در برگیرنده موضوع امامت و غضب آن در سقیفه است.
حمد الله اکوانی با بیان اینکه از اوایل غیبت کبری تا ظهور اندیشه امام، گونه ای دیگر از اندیشه سیاسی در ابعاد دیگر مطرح می شود، گفت: از ابتدای غیبت کبری تا ظهور اندیشه امام، فقه سیاسی شیعه دارای رویکرد عملگرایانه بوده و در فقه بازتاب دارد.
وی گفت: مهم ترین ویژگی اندیشه سیاسی امام تغییر وضع موجود است در حالی که اندیشه های سیاسی دیگر دارای رویکردهای محافظ کارانه است اما اندیشه های امام مرزهای جدیدی را باز می کند.
این مسئول افزود: در بررسی مفهوم عبور از نظم سلطانی که از اوایل غیبت کبری تا سقوط پهلوی مطرح شد، واژه و نظم  سلطان نقش محوری  و مسلط دارد و تصور عبور از سلطنت وجود ندارد اما امام برای اولین بار از نظم سلطانی عبور می کند و واژه نامشروع را بکار می برد، بنابراین یکی از مهم ترین ابعاد جهان فکری عبور از نظم سلطانی است و در این راستا الگوی جایگزین ولایت فقیه را ارائه می دهد.
 اکوانی گفت: امام برای اولین بار مفهوم مردم را وارد گفتمان سیاسی می کند که این موضوع نشان از  نقش مردم است، در اندیشه امام مردم منزلت بالایی پیدا می کند و در دیدگاه مشروطه مردم به عنوان رعیت مطرح می شدند و امام به مردم منزلت می بخشند، امام معتقد بود عبور رژیم پهلوی از اسلام و عدم توجه به نقش مردم را از دلایل اخراج رژیم پهلوی می داند و به طور کلی امام اندیشه سیاسی را طرح کرد که معادلات را تغییر دارد.
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد یاسوج همچنین بابیان اینکه امام دارای شخصیتی چند بعدی است و هر فردی از بعدی به شخصیت سیاسی او نگاه می کند، گفت: امام از سه روش شناخت اساسی بهره بردند، در زمان پیامبر مردم بیان می کردند قرآن، پیامبر وجود دارد اما به دنبال بررسی و استنباط آنها بودند و این موضوعات سبب برخی اختلافات و وجود فرقه های مختلف شد.
محمد کاظم کاوه پیش قدم سه روش فکری توسط شیعه و سنی را روش های رفع اختلافات اشاره کرد و گفت: برای استنباط حرف دین سه روش مطرح شد ،‌ مورد اول  فقه است  که شامل قرآن و احادیث پیامبر و براساس این منابع حق و باطل شناخته می شود، گروه دوم فلاسفه عقل را برای استنباط تعالیم می دانستند و گروه سوم به شهود معتقد بودند یعنی اگر انسان درون خود را پاک کند، سرچشمه های حکمت در درون آنها جوشش می کند.
وی افزود: این سه روش سه مدل سیاسی را در حوزه اندیشه سیاسی شیعه طراحی کرد.
این مسئول گفت: امام در فقه، فلسفه و عرفان جامع بود و حتی در شعرهای امام این اندیشه ها اشکار است، در زمینه فقه امام شاگرد داشت و بعد از رحلت آیت الله بروجردی حدود ۱۱ رساله و مرجع خروجی پیدا کرد و بعد از انقلاب اکثر نیروهای مذهبی و انقلابی از رساله امام تقلید کردند.
در ادامه عضو هیئت علمی دانشگاه یاسوج گفت: دین اسلام جامع است و ابعاد مختلف آن باید شناخته شود، بر فرض مثال یکی از آموزه های اسلام تقیه است اینکه چگونه و چرا اجرا می شود مورد بحث است در برخی موارد اگر اندیشه ها و دیدگاه های ایشان به درستی طرح نشود می تواند مورد سواستفاده قرار گیرد و خطرناک باشد بنابراین باید یک اندیشه خوب شناخته و فهمیده شود.
قباد محمد شیخی گفت: در نامه رهبری انقلاب اسلامی به دانشجویان به ضرورت شناخت آموزه های دینی تاکید شده است.
وی افزود: نسل جدید، امام را به عنوان یک روحانی می شناسند که حکومتی تشکیل داده است در حالی که بسیاری از کتاب های عرفانی امام مغفول مانده است و اندیشه های سیاسی او تبیین نشده است در برخی از کتاب های امام به قدری سنگین است که بارها خوانده شود به دلیل مبانی فلسفی و عرفان و فقه به سختی قابل درک است.
عضو هیئت علمی دانشگاه یاسوج ادامه داد: توجه بیش از حد به مسائل سیاسی باعث شده است که امام و شخصیت او شناخته نشود، در کتاب شرح دعای سحر و تبیین شناخت هستی، کتاب اصرار صلاه،  امام، رازهای نماز را بیان می کند اما تا کسی این مسیر را طی نکند قابل فهم نیست.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا