کهگیلویه و بویراحمد

سایه شوم آتش‌سوزی‌های سریالی بر قامت بلوط‌های کهن‌سال زاگرس+ تصاویر

روزگار جنگل‌های زاگرس چند سالی است که تعریفی ندارد، خشک‌سالی‌های مداوم، آتش‌سوزی‌های ناجوانمردانه ای که بر پیکرشان تازیانه میزند باعث شده که سایه شوم آتش‌سوزی‌های برقامتشان سایه افکند.

به گزارش پایگاه خبری قطب خبر، بلوط میراث کهن منطقه زاگرس است و اگر کاشان را به اسم گلاب آن می‌شناسند بلوط معرف حوزه زاگرس نشین و برگ بلوط نماد استان کهگیلویه و بویراحمد و سرزمین همیشه سبز دنا است.

درواقع استان‌های لرستان، ایلام، چهارمحال و بختیاری، کهگیلویه و بویراحمد و خوزستان و استان‌های هم‌جوار شامل منطقه زاگرس جنوبی هستند که زیستگاه اصلی بلوط کهن‌سال و پا به سن گذاشته تاریخ سرزمین ایران هستند و امروز این درختان نمادی برای سرزمین کهن و پهناور زاگرس نامیده می‌شوند.

کهگیلویه و بویراحمد با داشتن 20 درصد از جنگل‌های حوزه زاگرس یعنی چیزی حدود یک‌میلیون هکتار جنگل از وسعت 5 میلیونی جنگل‌های زاگرس بهره منده است و این موضوع باعث شده که همیشه اینه دیار همواره محل جنگ و ستیز طبیعت دوستان و زمین‌خواران باشد و امروز نیزه به غیر از این کشمکش یوغ سرکش آتش‌بر چهره این سرزمین زیبا در دامن دنا چنگ انداخته است.

بر اساس برآوردها حدود 80 درصد پوشش جنگلی استان زیرپوشش بلوط و 20 درصد باقی‌مانده شامل درختچه‌های بنه، ارس، زالزالک، زبان‌گنجشک، کیکمِ و بادام وحشی و دیگران درختان حوزه زاگرس است.

بر اساس شواهدات هرساله تعداد زیادی از درختان بلوط به علت آفت زغالی یا بروز سایر بیماری‌ها، از جمله قطع بی‌رویه درختان به دلایل مختلف ساخت‌وساز، احداث جاده ارتباطی، تعریض زمین‌های کشاورزی، خانه‌سازی، ایجاد سنگ‌شکن‌های کوهی، تهیه زغال توسط اهالی روستایی و بومی، آتش روشن کردن گردشگران در طبیعت، کوه خواری و زمین‌خواری و امروز نیز آتش سوزی‌های سریالی از بین می‌رود.

چنگ آتش‌بر سرزمین بلوط‌ها؟

از سویی دیگر به دلیل گرمای جنوب و پناه آوردن گردشگران و مسافران برای بهره بردن از هوای خنک در دامان زاگرس یکی از سوغاتی‌های گردشگران در دل طبیعت این استان متأسفانه روشن کردن آتش در طبیعت و رها کردن آن و سوختن جنگل‌های سرزمین دنا در جهل و نادانی برخی از این افراد است،ولی برای بر اساس برخی شواهد، دلایل بسیاری از آتش‌سوزی‌ها در جنگل‌های استان عمدی بود و گامی از سوی مافیای زغال و زمین‌خواران نیز بوده است.

درحالی‌که به گفته کارشناسان رشد و تکامل یک نیمچه بلوط 100تا 150سال طول می‌کشد گاهی یک فرد به علت عدم آگاهی درختان بسیاری را فقط برای روشن کردن آتش کوچکی و تأمین غذای روزانه خود نابود می‌کند و بی‌خبر از اینکه سال‌ها باید بگذرد تا شاید دوباره این درخت رویشی داشته باشد.

امروز روزگار بلوط‌های زاگرس همین‌قدر خزان است، اما این قصه تلخ به‌تازگی شروع نشده است، خشکیدگی درختان بلوط در زاگرس، تخریب‌های انسانی و از همه مهم‌تر گرفتاری میلیون‌ها اصله بلوط به بلای آتش‌سوزی در این سال‌ها سایه مرگ را بر این درختان انداخته و به گفته مسئولان محیط‌زیست در حال حاضر بیش از ۸ فقره آتش‌سوزی در مناطق حفاظت‌شده استان سالجاری به وقوع پیوسته و ۴.۵ هکتار از اراضی در آتش سوخته است.

سایه شوم آتش‌سوزی‌های سریالی بر قامت بلوط‌های کهن‌سال دنا

مدیرکل محیط‌زیست استان در گفتگو با خبرنگاران به تهدید آتش‌سوزی برای مناطق حفاظت‌شده و نابودی درختان بلوط اشاره کرده و با ذکر این اینکه که در مدت مشابه سال قبل یک فقره آتش‌سوزی با 14 هکتار خسارت در مناطق حفاظت‌شده استان داشته ایم، عنوان کرده است: امسال نسبت به سال قبل نزدیک به 10 هکتار کمتر خسارت به عرصه‌های جنگلی واقع‌شده در مناطق حفاظت‌شده به دلیل آتش‌سوزی داشته‌ایم.

جاودان خرد ابراز کرده است: تعداد وقوع آتش‌سوزی در سال جاری بیشتر بوده اما با توجه به اقدامات از پیش برنامه‌ریزی‌شده آتش در کمترین زمان ممکن خاموش شده‌اند و به همین دلیل میزان و‌ وسعت مناطق دچار حریق کمتر شده است اما نابودی یک درخت بلوط و محیط‌زیست هم برای ما بسیار نگران‌کننده است.

تاکی باید بسوزد بلوط!

حال درست است که با کمک عوامل امدادی آتش‌سوزی در مدت کوتاهی مهارشده است، اما باسابقه‌ای که این آتش‌سوزی‌ها با شروع فصل گرما در سال‌های پیشین و مخصوصاً سال گذشته در کوه‌های زاگرس داشته‌اند و دل هر طبیعت دوستی را به درد می‌آورد این سئوال پیش می آید تا کی باید وقوع این حوادث را دیده و نابودی جنگل‌های بلوط این سرمایه‌های طبیعی و غنی استان را به چشم شاهد باشیم.

متأسفانه به نظر می‌رسد در تابستان گرم سال جاری بازهم شاهد آتش‌سوزی های دیگری در سطح جنگل‌های استان باشیم و در این میان بیشترین ضربه را هم درختان بلوط و طبیعت بکر استان می‌خورند که البته گاهی از روی ناآگاهی انسان این آتش‌سوزی صورت می‌گیرد که به نظر می‌رسد فرهنگ‌سازی در این زمینه باید در اولویت کار متولیان و رسانه‌ها قرار گیرد.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا