نقش زنان در نهضتعاشورا قابل انکار نیست
امام جمعه موقت یاسوج گفت: اگر اسلام با قیام امام حسین (ع) زنده است، سهم بزرگی از آن مربوط به زنانی است که تاریخ، مانند آن را کمتر دیده است.
موسوی اعظم گفت: پنج زن که از خیام حسینی به طرف دشمن بیرون آمدند، کنیز مسلم بن عوسجه، ام وهب زن عبدالله کلبی، مادر عبدالله کلبی، مادر عمر بن جناده، زینب کبری (س)بود؛ زنی که در عاشورا شهید شد، مادر وهب بود، بانوی نمیریه قاسطیه، زن عبدالله بن عمیر کلبی که بر بالین شوهر آمد و از خدا آرزوی شهادت کرد و همان جا با عمود غلام شمر که بر سرش فرود آورد و کشته شد.
وی افزود: از برجسته ترین زنان واقعه کربلا زینب کبری و ام کلثوم، دختران امیرالمومنین علی(ع) همچنین فاطمه دختر امام حسین (ع) بودند که جزو اسیران و در کوفه و … سخنرانیهای افشاگر داشتند. مجموعه این بانوان، همراه کودکان خردسال، کاروان اسرای اهل بیت را تشکیل میداند که پس از شهادت امام و حمله سپاه کوفه به خیمهها، ابتدا در صحرا متفرق شدند، سپس به صورت گروهی و اسیر به کوفه و از آنجا به شام فرستاده شدند.
امام جمعه موقت با اشاره به نقش مشارکت و صبر زن در نهضت عاشورا گفت: شرکت در جبهه پیکار و همدلی و همراهی با نهضت مردانه امام حسین (ع) و مشارکت در ابعاد مختلف آن از جلوههای این حضور است. چه همکاری طوعه در کوفه با نهضت مسلم، چه همراهی همسران برخی از شهدای کربلا، چه حتی اعتراض و انتقاد برخی همسران سپاه کوفه به جنایتهای شوهرانشان مثل زن خولی. همچنین صبر که روحیه مقاومت و تحمل زنان به شهادتها در کربلا درس دیگر نهضت بود. اوج آن صبوری و پایداری در رفتار و روحیات زینب کبری (س) جلوهگر بود.
وی افزود: پیامرسانی و افشاگریهای زنان و دختران کاروان کربلا چه در سفر اسارت و چه پس از بازگشت به مدینه، پاسداری از خون شهدا بود. سخنان بانوان هم به صورت خطبه جلوه داشت، هم گفتگوهای پراکنده به تناسب زمان و مکان که این در نقش یک زن در نوع خود بینظیر بود و همچنین روحیهبخشی در بسیاری از جنگها حضور تشویقآمیز زنان در جبهه، به رزمندگان روحیه میبخشید. در کربلا نیز مادران و همسران بعضی از شهدا این نقش را داشتند. پرستاری که بخش مهم بعداز واقعه عاشورا بود و رسیدگی به بیماران و مداوای مجروحان از نقشهای دیگر زنان در جبههها، از جمله در عاشورا است. نقش پرستاری و مراقبت حضرت زینب از امام سجاد (ع) یکی از این نمونهها است.
موسوی اعظم گفت: حفظ ارزشها درس دیگر زنان قهرمان در کربلا، حفظ ارزشهای دینی و اعتراض به هتک حرمت خاندان نبوت و رعایت عفاف و حجاب در برابر چشمهای آلوده است. زنان اهل بیت(ع)، با آنکه اسیر بودند، اما اعتراضکنان، بر حفظ عفاف تاکید میورزیدند. ام کلثوم در کوفه فریاد کشید که آیا شرم نمیکنید برای تماشای اهل بیت پیامبر(ص) جمع شدهاید؟ و وقتی هم در کوفه در خانهای بازداشت بودند، حضرت زینب (س) اجازه نداد جز کنیزان وارد آن خانه شوند. در سخنرانی خود در کاخ یزید نیز بر این گونه گرداندن بانوان شهر به شهر، اعتراض کرد: «امن العدل یابن الیلقاء تخدیرک حرائرک و امائک و سوقک بنات رسول الله سبایا قد هتکت ستورهن و ابدیت وجوههن یحدو بهن الاعداء من بلد الی بلد و یستشرفهن اهل المناهل و المعاقل و یتصفح وجوههن القریب و البعید و الغائب و الشهید…» و نمونههای دیگری را از سخنان و کارها که همه درس آموز عفت و دفاع از ارزشها است.
وی در پایان افزود: نقش زنان در واقعه عاشورا نه تنها کمتر از نقش مردان نبوده است بلکه در بسیاری از موارد از جمله سخنرانیهای حضرت زینب (س) در کاخ های یزیدیان پررنگ تر نیز بوده است.