سگهای ولگرد چالش بزرگ سلامت؛ کابوس تمام نشدنی سگهای ولگرد در یاسوج
ترس، دلهره، صدای زوزه سگهای گرسنه در خیابان؛ اینها فقط قسمت کوچکی از مخاطرات و ترسهای دلهرهآوری است که امروز شهروندان پایتخت طبیعت ایران و اهالی اطراف آن را آزار میدهد.
به گزارش پایگاه خبری قطب خبر، وجود بیش از اندازه سگهای ولگرد در خیابانهای اصلی شهر یاسوج و لم دادن این حیوانات وحشی و گرسنه در گوشهای از خیابان و حتی پرسه زدن آنها در کوچهها باعث شده هرچند روز یکبار خبر از حمله سگهای ولگرد به شهروندان ازجمله دانش آموزان و خردسالان مخابره شود و آسایش را از شهروندان بگیرید.
معضل سگهای ولگرد تقریباً گریبانگیر بیشتر شهرهای کشور شده و در برخی موارد شهروندان نیز موردحمله این سگها قرارگرفتهاند و حتی این حملهها بهگونهای بوده که در پارهای از مواقع شهروندان را به کام مرگ کشانده است و بر اساس اخبارهای محلی حمله سگهای ولگرد باعث به کما رفتن دو بچه خردسال در کهگیلویه و بویراحمد نیز شده است.
از سویی دیگر افزایش روز افزون و بیشازاندازه سگهای ولگرد که با چندین روش صورت گرفته امروز بسیار نگرانکننده است، به گفته برخی این افزایش بر اساس کوچ عشایر و جا ماندن این سگها از گله عشایر بوده و از سویی دیگر برخی از این سگهای ولگرد نیز نگهبان خانههای روستایی بودهاند که روستائیان مبادرت به کوچ آنها به شهر کردهاند و برخی نیز دیگر بهواسطه زادوولد بیشازاندازه این حیوانات بوده است.
بر اساس شواهد در بسیاری از مناطق گردشگری مرکز استان ازجمله پارک بزرگ جنگلی یاسوج امروز شاهد افزایش بیحدوحصر و گلهای این سگها هستیم که آسایش و امنیت را از این مکان تفریحی گرفته و باعث شده که کمتر خانوادهای به این تفرجگاه برود و این تفرجگاه زیبا به متروکهای بیش تبدیلشده است.
از سویی دیگر مسئله رژه سگهای ولگرد و ازدیاد بیشازاندازه آنها در چند سال اخیر بهواسطه مداخلات فعالان حمایت از حیوانات بیشتر از آن چیزی شده که در تصورها میگنجد و همین مسئله باعث شده که امروز مسئله فوق حادی بهعنوان جولان سگهای ولگرد در معابر پایتخت طبیعت حاکم فرما باشد، فعالانی که غیرقانونی مبادرت به آزادسازی این سگها در مکانهای نگهداری کردهاند و بهغیراز آن مبادرت به غذا دادن به این حیوانات در برخی از امکان تفریحی میکنند.
حتی به گفته کارشناسان ساماندهی نشدن و جمعآوری نکردن سگهای ولگرد و عقیمسازی آنها و از سویی دیگر جاماندن سگهای گلههای عشایر در هنگام کوچ عشایر به دلیل در مسیر قرار گرفتن شهر یاسوج در مسیر کوچ عشایر باعث شده که این مسئله باعث صدمات زیادی به مبحث شهری یاسوج بهعنوان مرکز استان شود.
ترس و دلهره شهروندان ازجمله سگهای ولگرد
امروز به عینه شاهد هستیم که در شهر یاسوج معضل سگهای ولگرد موجب ترس و نارضایتی مردم شده و بهغیراز اینکه باعث شده که سلامت شهروندان بهواسطه بیماریهای انسان و حیوان(کیست هیتاتید) مورد تهدید قرار بگیرد، ترس و دلهره حمله این سگهای وحشی نیز در برههای باعث صدمات زیادی به شهروندان نیز شده است.
سگهای ولگرد که آوارە و گرسنه در پیغذا هستند، هر انسانی را کە میبینند به سرعت به او نزدیک میشوند تا بلکه تکە لقمهای سهمشان شود و گاهی هم برای سیر کردن شکم خود بە انسانها حمله میکنند که نمونه بارز آن حمله سگهای ولگرد در مدت های اخیر به یک دانشآموز بوده است.
جولان سگهای ولگرد در معابر شهر یاسوج
اغلب اوقات این سگهای ولگرد بهصورت گلهای در حال عبور از خیابانها و کوچەهای شهر هستند و ترس و وحشت را برای اهالی شهر یاسوج بە همراه دارند و هرسالە در شهرهای مختلف ایران کودکان قربانی حضور این موجودات بلا صاحب شدهاند.
این سگهای ولگرد روز و شب ندارند و از سویی دیگر ربطی هم به پایینشهر و بالای شهر ندارد و جولان آنها در همه ساعات شبانه روز بهغیراز ترس و دلهره بر مسائل زیستی و بهداشتی نیز صحه گذاشته و ترس ابتلای شهروندان به بیماری کیست هیتاتید نیز باعث ترس و دلهرهای در دل مردم این شهر شده است.
چه کسی مقصر است،مسئولان یا فعالان حمایت از حیوانات
طی سالهای اخیر تصاویری از حضور گسترده سگهای ولگرد در سطح معابر و خیابانهای شهر یاسوج مخابره شده است، مسئلهای که در همان روزها و ماههای ابتدایی اگر با درایت متولیان همراه میشد، امروز به چالشی برای مدیریت شهری تبدیل نشده بود و شاهد جولان سگهای ولگرد در خیابانها و معابر شهری نبودیم.
هر چند جان باختن و یا صدمه جانی و مالی شهروندان براثر حمله سگهای ولگرد در سالهای اخیر در اغلب نقاط کشور گزارش شده است، اما در استان کهگیلویه و بویراحمد اخیراً به یکی از خبرهای پرتکرار رسانهها تبدیل شده است.
چرا قانون جامعی برای ساماندهی جمعیت سگها نداریم!
نگاهی به قوانین موجود در کشور نشان میدهد که درزمینهٔ کنترل و ساماندهی جمعیت سگهای با صاحب و بلاصاحب قانون جامعی وجود ندارد، تنها بند قانونی که میتوان گفت به مسئله ساماندهی سگها اشاره دارد، بند ۱۵ ماده ۵۵ قانون شهرداریهاست که در آن وظایف شهرداریها در کنترل جمعیت سگهای بدون صاحب آنهم بهطور غیرمستقیم مشخصشده است.
از سوی دیگر در پی تغییرات فرهنگی و اجتماعی که منجر بهجا افتادن فرهنگهای غربی غلط در جامعه شده است، در سالهای اخیر تبوتاب نگهداری از سگ بین بسیاری از خانوادهها افزایشیافته است، اما بهتناسب این تغییرات اجتماعی، قوانین بهروز نشدهاند بهطورمثال باوجود اثبات مضرات بسیار زیاد نگهداری از سگها و بیماریهایی که به انسان منتقل میکنند و خطرات آنها برای محیطزیست هیچ قانونی برای مقابله و ساماندهی مسئله سگ گردانی در کشورمان وضع نشده است.
در سایه نبود قانونی برای مقابله با سگهای با صاحب و بلا صاحب، متأسفانه علاوه بر ایجاد رعب وحشت برای مردم و کودکان مردم یاسوج، اماکن عمومی و معابر و خیابانهای این شهر مملو از فضولات این سگها شده است.
طرحی که در همان اوایل شکست خورد
بر اساس دستورالعمل کنترل سگهای ولگرد، شهرداریها وظیفه اصلی را در خصوص سگهای ولگرد دارند و باید سگها را زنده گیری، واکسینه و عقیم و در مراکز ویژه خارج از مناطق مسکونی نگهداری کنند.
هر چند که طرح شناسایی، جمعآوری و عقیمسازی بیش ۷۰۰ سگ ولگرد در شهر یاسوج از سال ۱۴۰۲ آغاز شد ولی در همان ابتدای راه با مشکل مواجه شد، حال می طلبد با این همه ترس، دلهره و شب های کابوس وار برای شهروندان، مسئولین امر در این زمینه دستورات جدیدی را اتخاذ کنند.